klaproos

Vanochtend tijdens een wandeling met mijn hond kwam ik heel wat klaprozen tegen. Een prachtig gezicht was dat. Zo mooi stonden ze daar te stralen in de natuur. Ik heb van vroeger meegekregen dat je deze bloemen niet in een vaas kunt houden. Ze verwelken dan meteen. Er kwam een vergelijking in mij op met mensen die je uit hun kracht haalt.

Stel je hebt een bedrijf met heel wat werknemers. Er zijn er een heleboel die het naar hun zin hebben en helemaal op de goede plek zitten. Dit zijn de klaprozen die je in de vrije natuur ziet, ze zijn mooi in bloei. Dan echter moet het bedrijf gaan reorganiseren en er moeten mensen uit en weer andere mensen krijgen een andere functie in het bedrijf. Pluk je mensen weg uit de situatie waar ze helemaal tot bloei waren gekomen en zet je ze op een plek waar ze niet gedijen, dan verwelken ze. Hun prestaties gaan achteruit, ze klagen meer, worden eerder ziek etc.

Voor alle werkende mensen is het belangrijk te weten wat ze nu precies zoeken in die baan die ze hebben. Daarbij is niet alleen het inhoudelijke werk belangrijk maar ook de waarden die iemand met zich meedraagt. Stel dat je het erg belangrijk vindt dat het goed gaat met het milieu en je komt bij een bedrijf te werken dat niet openstaat voor milieubewuste acties dan druist dat zo tegen jouw waarde in dat je hier last van kan krijgen.

Een andere belangrijke factor is je loopbaananker. Ben je bijvoorbeeld autonoom ingesteld en moet je je tegenover veel mensen verantwoorden, dan kun je daar ook last van krijgen.

Al met al is het zo dat je altijd jezelf meeneemt in het werk. Dat kan niet los van elkaar staan. Dus heb je problemen op het werk, kijk dan eens of je je eigen waarden terugvindt in het werk dat je doet. Via de pagina ‘waardenlijst‘ kun je bepalen wat jouw belangrijkste waarden zijn en of je die tegenkomt in je huidige werk.

Vervolgens kun je op de pagina ‘loopbaanankers‘ zien welke loopbaanankers er zijn en heb je misschien al een beeld wat voor jou de 2 of drie meest belangrijke zijn. Er zijn via internet ook diverse test te maken die bepalen wat jouw loopbaanankers zijn.

En zit je nog op de goede werkplek?

Wil je er graag eens over praten, maak dan een afspraak.